Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Μπάλα

Ωστε έτσι λοιπόν. Ο Στρος-Καν και ο Ολι Ρεν γκρέμισαν το πατριωτικό σου φιλότιμο. Και για να ΄χουμε καλό ρώτημα, πότε σε ολόκληρη τη διάρκεια της Ελληνικής Ιστορίας, από το ΄21 μέχρι σήμερα, πότε λοιπόν υπήρξες αυτοτελής, αυθύπαρκτος, αυτόφωτος και ανεξάρτητος; Πότε λοιπόν ολοκλήρωσες μια σχέση με το οτιδήποτε, από τον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία μέχρι τις απαραίτητες αστικές μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσει αυτή η χώρα; Ποτέ! Αντε να διαβάσεις Ιστορία μπας και ξεστραβωθείς λιγάκι και συνειδητοποιήσεις τις πραγματικές σου διαστάσεις. 

Με τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, δηλαδή με Αγγλους, Γάλλους και Ρώσους, κατάφερες να αποκτήσεις κάποια κρατική οντότητα. Οταν ο Ιμπραήμ κατασπάραζε την Πελοπόννησο, όλοι του εκτελεστικού και το πλήθος των καπεταναίων ροκάνιζαν και την τελευταία δεκάρα του αγγλικού δανείου. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή βρέθηκες σαν σφουγγαρίστρα των Αγγλων να παριστάνεις τη μεγάλη ελληνική αυτοκρατορία. Ετσι, από την επιθεώρηση του Καραγκιόζη βρέθηκες να παίζεις τραγωδία. Γιατί ήρθε ο Μουσταφά Κεμάλ και μας έδωσε μια που παραλίγο να μας φυτέψει κάτω από το χώμα. Ακόμα και η εκθρόνιση της χούντας από τον Κίσινγκερ αναγγέλθηκε. Και με την ευρωζώνη καταντήσαμε το κορόιδο των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών. Μας δανειοδοτούσαν προκειμένου ν΄ αγοράζουμε τα προϊόντα τους και τώρα που ήρθε ο λογαριασμός καταλήξαμε οι καρπαζοεισπράκτορες των τραπεζών. 

Ποια ανεξαρτησία και κουραφέξαλα. Μόνο εκλογική πελατεία. Μόνο Δημόσιο. Μόνο κρατικοδίαιτος καπιταλισμός. Και μόνο αραχτή τάχα μου εργασία. Και πάντα φταίνε οι ξένοι. Διάολε, κάποιος Εφιάλτης πρέπει να τους ανοίγει την πόρτα κι έτσι ο Ολι Ρεν να μπαίνει και σαν εντεταλμένος των πραγματικών αφεντικών να αρπάζει το μικρόφωνο και να μιλάει για το ποδόσφαιρο. Αδικο είχε; Πού ακούστηκε μια χώρα να διαθέτει τόσες ημερήσιες αθλητικές εφημερίδες; Ενα απέραντο γήπεδο η Ελλάδα. Το κεφάλι μας μια μπάλα. Ε, αφού γήπεδο και μπάλα, τότε καλά έκανε ο Φινλανδός και μας έκανε πλάκα!
Ο Δημήτρης Δανίκας, αιρετικός όπως πάντα, αρνείται ν'ακολουθήσει το παράδειγμα των συναδέλφων του και να χαϊδέψει τ'αυτιά των αναγνωστών του.

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Αυτοί που μας Αξίζουν


"Ο πρωθυπουργός είναι UFO!"

"Ο Παπακωνσταντίνου δεν έχει φάει ποτέ αγγούρι στη ζωή του. Θα φάει όμως, που θα πάει. Αυτός άντεξε τα μέτρα. Αυτός που δεν τα άντεξε ήταν ο Σκιόπα. Θεός σχωρέστον."

Αυτά, και άλλα πολλά χαριτωμένα και ...βαρυσήμαντα, είπε σήμερα το πρωί η δημοφιλέστερη (σύμφωνα με τα γκάλοπ) Ελληνίδα εθνομητέρα Λιάνα Καννέλη στην (γνωστή για τις ουσιώδεις και πολιτισμένες πολιτικές συζητήσεις που φιλοξενεί) εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" του Γιώργου Παπαδάκη.

Δεν μας είπε βέβαια ούτε αυτή τη φορά τι (αντί)προτείνει η ίδια και το κόμμα της προκειμένου να βγούμε από την κρίση και να μειώσουμε τα ελλείμματα που μας ταλανίζουν, αλλά δε βαριέσαι. Στο κάτω, κάτω δεν είναι δουλειά των βουλευτών αυτή. Δική τους δουλειά είναι να βολεύουν συγγενείς και φίλους στο Δημόσιο, να μας διασκεδάζουν με τις παραστάσεις που δίνουν στα τηλεπαράθυρα απέναντι σε άλλους γίγαντες της υποκριτικής (Χατζηνικολάου, Τράγκας, Πρετεντέρης, Αυτιάς) και να χαϊδεύουν τ'αυτιά του πόπολου με υποσχέσεις περί σοσιαλιστικών ή μη παραδείσων και κορώνες περί ανωτερότητας της ελληνικής φυλής και ξένων δυνάμεων που μας επιβουλεύονται.

Γι'αυτό και φελλοί τύπου Καννέλη, Άδωνι και Λοβέρδου έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού βλαχο-σταρ σίστεμ, την ίδια στιγμή που κάποιους σοβαρούς πολιτικούς που δουλεύουν αθόρυβα για τη βελτίωση αυτού του μπουρδέλου δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους.  

Πραγματικά έχουμε τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους που μας αξίζουν.

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

"Δυστυχώς επτωχεύσαμεν"

Noyer: Η χρεοκοπία είναι ακριβότερη από την αποπληρωμή του χρέους

Το κόστος μιας παύσης πληρωμών είναι μεγαλύτερο από εκείνο της αποπληρωμής του χρέους για τις χώρες της Ευρωζώνης, δήλωσε ο Christian Noyer, μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Ο κόσμος ξεχνά να κοιτάξει στο τι συμβαίνει όταν μια χώρα βρεθεί σε παύση πληρωμών, κάτι που μελετώ εδώ και αρκετές δεκαετίες», είπε ο Noyer στο Παρίσι. «Οι αγορές σε αναγκάζουν να πληρώσεις την παύση πληρωμών με υψηλότερα επιτόκια. Σε αναγκάζουν να πληρώσεις για τη σημερινή αξία των ζημιών συν ένα μεγάλο premium με την αβεβαιότητα που αυτό συνεπάγεται. Πληρώνεις πολύ περισσότερα στη χρεοκοπία, από ό,τι στη μη χρεοκοπία». 

Αφιερωμένο σε όσους οικονομολόγους/δημοσιογράφους της κακιάς ώρας και λαϊκίζοντες πολιτικάντηδες πουλάνε μαγκιά εκ του ασφαλούς από τα τηλεπαράθυρα και τις αναπαυτικές βουλευτικές τους έδρες.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Virtual Reality


Μετά τις επιτυχημένες αποκλειστικότητες του στη διάρκεια των περιφερειακών εκλογών (με αποκορύφωμα τα ...μυστικά exit polls που δεν πέτυχαν ούτε ένα νικητή) το γνωστό και μη εξαιρετέο Φίμωτρο συνεχίζει την προσφορά του στο δημόσιο διάλογο με τις ...εύστοχες πολιτικές αναλύσεις του "άγνωστου" διαχειριστή του. Κορυφαίο παράδειγμα το παρακάτω:

ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ...ΝΔ!

Οι αιχμές του Στρος-Καν προς τη Νέα Δημοκρατία για την στάση της στο μνημόνιο, ένα από τα βασικά θέματα σε όλα τα ρεπορτάζ των κεντρικών δελτίων ειδήσεων των 8.00. Το ζητούμενο βέβαια είναι ότι στο εσωτερικό της χώρας, μια τέτοια κριτική μόνο ως εύσημα για τον...
Σαμαρά θα μπορούσε εκληφθεί. Η αντιμνημονιακή πολιτική πουλάει. Και πουλάει προς όφελος αυτών που τον σηκώνουν ψηλά στον αγώνα της αντιπαράθεσης. Υπέρ της Ν.Δ. δηλαδή λειτουργεί το θέμα...

Φυσικά και πουλάει η αντιμνημονιακή ρητορεία. Όποιος αμφιβάλει γι'αυτό δεν έχει παρά να ρωτήσει τον άρτι εκλεχθέντα Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Δημαρά ή έστω τους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας που εθριάμβευσαν σε όλη την Ελλάδα (Κικίλιας, Κακλαμάνης, Πλακιωτάκης, Γκιουλέκας, Δράκος, κλπ.) έχοντας ως βασική προεκλογική πλατφόρμα τους την "Αντίσταση στο Μνημόνιο". 

Υ.Γ. Είπαμε, είναι πολλά τα λεφτά Γιαννάκη αλλά τουλάχιστον προσπάθησε να μην καρφώνεσαι τόσο πολύ.

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Back to the Future!


Μέσα στη μαυρίλα των τελευταίων μηνών και τον συρφετό των δυσάρεστων εξελίξεων με τις οποίες βομβαρδιζόμαστε από κάθε γωνιά του πλανήτη, να και μια είδηση που θα κάνει τους ταλαίπωρους Έλληνες να χαμογελάσουν ξανά. 

Δύο ογκόλιθοι της πολιτικής μας σκηνής, ο Γιάννης Δημαράς και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, συναντήθηκαν χθες σε εστιατόριο του Χαλανδρίου. Σκοπός αυτής της βαρυσήμαντης συνάντησης ήταν δίχως άλλο η δημιουργία ενός νέου κομματικού φορέα μέσω του οποίου θα εκφράσουν τις μοντέρνες ιδέες τους και θα δώσουν διέξοδο στον κάθε πικραμένο πρασινοφρουρό που προδόθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου και το φιλομνημονιακό ΠΑΣΟΚ. 

Οι νοσταλγοί του ζιβάγκο και των κλαδικών αντεπιτίθενται και η ελπίδα ανθίζει ξανά στις ψυχές των Ελλήνων.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Όσο μπορείς...


Ο άνθρωπος που θα γινόταν περιφερειάρχης και μίνι-πρωθυπουργός, ο άνθρωπος που θα γκρέμιζε την κυβέρνηση και θα ανέτρεπε το πολιτικό σκηνικό, ο άνθρωπος που εμφανίστηκε από κάποιους καναλάρχες ως ο Μεσσίας που θα οδηγούσε το αντομνημονιακό κομμάτι του λαού στη Γη της επαγγελίας, συνεχίζει να αποδεικνύει πόσο κοντά στην καταστροφή βρέθηκε η πολύπαθη Αττική και πόσο φτηνά τη γλίτωσε.

Σήριαλ με την παραίτηση Δημαρά...

Χθες δήλωνε ότι παραμένει βουλευτής, ενώ σήμερα διευκρινίζει ότι παραιτείται...

Σήριαλ έχει γίνει η ιστορία με την παραίτηση ή μη του βουλευτή Γιάννη Δημαρά από την Βουλή.
Ενώ χθες σε συζητήσεις με δημοσιογράφους ο κ. Δημαράς είχε χαρακτηρίσει «προρμητισμό της στιγμής» τη δήλωσή του περί παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα επανήλθε με νεώτερες δηλώσεις του σήμερα όπου διευκρινίζει ότι τελικά θα παραιτηθεί από βουλευτής.

Η ανακόινωσή του έχει ως εξής:

«Η προσπάθειά μας και στον περιφερειακό, αλλά και στον πολιτικό στίβο θα συνεχιστεί», διαμηνύει με νόημα στη σημερινή δήλωσή του.

«Ευχαριστώ τους συντρόφους μου, τους συναγωνιστές και τις χιλιάδες των απλών πολιτών που μας τίμησαν με την ψήφο τους στις πρόσφατες εκλογές για την Περιφέρεια Αττικής. Τους κατανοώ και ακόμα πιο πολύ τους είμαι ευγνώμων για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράστασή τους.

Με συγκινούν, γιατί με την ανιδιοτέλεια που τους χαρακτηρίζει, μου ζητούν να μην παραιτηθώ από την βουλευτική μου έδρα.

Όμως, θα μου επιτρέψουν να τους πώ ότι, η δήλωσή μου τη νύχτα των εκλογών ισχύει», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Δημαράς και προσθέτει:

«Γνωρίζουν καλά και τους διαβεβαιώ, ότι η προσπάθειά μας και στον περιφερειακό, αλλά και στον πολιτικό στίβο θα συνεχιστεί.
Όσοι βιάστηκαν να παίξουν στον στίβο της πολιτικής αναξιοπιστίας, να βρούν τους πρωταγωνιστές αλλού.

Σε αυτούς που, άλλα έλεγαν πριν τις εκλογές και άλλα έκαναν αμέσως μετά, με θύματα τα εκατομμύρια των απλών εργαζόμενων πολιτών. Άλλωστε, οι Έλληνες περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχουν ανάγκη την αξιοπιστία και το ήθος των πολιτικών.

Γιατί, έτσι μόνο θα δυναμώνει η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία
. Γιατί έτσι μόνο, θα προστατεύεται η εθνική μας κυριαρχία και τα εθνικά μας δίκαια»..

 Αντί σχολίου ας παραθέσουμε τα λόγια που έγραψε έναν σχεδόν αιώνα πριν κάποιος ποιητής από τη μακρινή Αλεξάνδρεια:

"Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
 

Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ' εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική."

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

"Μαζί τα Φάγαμε!"


Μέσα στον καταιγισμό εκλογικών αποτελεσμάτων και την ευφορία για την αποκαθήλωση των αντιδραστικών/σκοταδιστικών δυνάμεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαβάζουμε την παρακάτω είδηση:
 
Δήμαρχος χωρίς... αντίκρισμα εξελέγη ο Πανταζής Χρονόπουλος

Πανελλήνιο πολιτικό παράδοξο συνιστά η περίπτωση του υποψήφιου δημάρχου Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου, ο οποίος, με βάση τα τελικά αποτελέσματα του β΄ γύρου των δημοτικών εκλογών, εξελέγη -θεωρητικά, τουλάχιστον- δήμαρχος, λαμβάνοντας ποσοστό 55,21%, έναντι του αντιπάλου του, Κωνσταντίνου Αλεξανδρόπουλου, που συγκέντρωσε το 44,79% των ψήφων.
Και λέμε θεωρητικά, διότι στην πράξη ο κ. Χρονόπουλος, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών δήμαρχος Ζαχάρως, δεν θα μπορέσει από 1ης Ιανουαρίου να ασκήσει τα καθήκοντά του, αφού έχει καταδικαστεί τρεις φορές για παράβαση καθήκοντος κι έχει τεθεί σε αργία για πρόκληση οικονομικής ζημιάς στο Δήμο, από τον Ιούλιο του 2010.

Σημειωτέον ότι ο κ. Χρονόπουλος προσέφυγε στο Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της σχετικής απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο η προσφυγή του απορρίφθηκε. Εν αναμονή, λοιπόν, της οριστικής απόφασης που θα λάβει η ολομέλεια του ΣτΕ, αν δεν ακυρωθεί η ισχύουσα απόφαση του Υπουργείου, ο κ. Χρονόπουλος δεν θα μπορεί να εγκατασταθεί στο δημαρχιακό θώκο.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον βίο και πολιτεία του γνωστού και μη εξαιρετέου κυρίου Χρονόπουλου θα βρείτε σε αυτό το εξαιρετικό κείμενο του Κώστα Βαξεβάνη.
 Εγώ απλώς θέλω να κάνω μια αφελή ερώτηση: πόσοι από αυτούς που τον (ξάνα)ψήφισαν βγαίνουν σε διάφορες εκπομπές τύπου Αυτιά και φωνάζουν "φέρτε πίσω τα κλεμμένα";

Έχει μεγάλη πλάκα η ζωή τελικά.

Υ.Γ. Αλήτη Πάγκαλε!

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Τεμαχίζοντας τον Νικήτα


 Θα ήθελα να προτείνω σε όσους είναι δημότες Αθηνών και πρόκειται να πάνε την Κυριακή στις κάλπες για να επιλέξουν δήμαρχο, πριν το κάνουν να διαβάσουν αυτή την απίστευτη συνέντευξη που έδωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης πριν ένα περίπου μήνα στην "Ελευθεροτυπία".
Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής και με μια αλαζονεία που σοκάρει, ο πλέον αποτυχημένος δήμαρχος της πολύπαθης πρωτεύουσας ουσιαστικά προκαλεί τους δημότες του να τον "μαυρίσουν".
Ένα χαρακτηρηστικό απόσπασμα της ...Νικητιάδας:

Λέγεται ότι συχνά κάνετε αντιφατικές δηλώσεις ή ότι, αφού έχετε πει κάτι, μετά το διαψεύδετε και λέτε κάτι άλλο.
«Τι λέτε; Βρείτε μου μια περίπτωση».

Στην Κύπρου και Πατησίων η κατασκευή γκαράζ σταμάτησε με δικαστική απόφαση, αλλά τα δέντρα είχαν ήδη κοπεί. Στην αρχή είπατε ότι κόψατε δύο δέντρα, μετά είπατε 15 και, τέλος, ότι τα πήρατε για να τα μεταφυτέψετε.
«Δεν είπα ποτέ τον αριθμό δύο εγώ».

Μα έχουν καταγραφεί αυτά.
«Δεν με ενδιαφέρει τι λένε κάποιοι συνάδελφοί σας, οι οποίοι επί τέσσερα χρόνια δεν έχουν βρει μια καλή λέξη να πουν για μένα. Τους αγνοώ παντελώς».

Έχετε πει ότι μια πόλη χωρίς τους ενεργούς πολίτες της είναι νεκρή. Κατόπιν χαρακτηρίσατε «περιφερόμενο θίασο» όσους αντιδρούν. Μεταξύ αυτών και τον Μανώλη Γλέζο.
«Με συγχωρείτε, αλλά εγώ μιλάω για τους κατοίκους της πόλης μου, δεν μιλάω για κατοίκους άλλων πόλεων. Αυτοί που φωνασκούν είναι από το Μαρούσι ή την Κηφισιά ή από οπουδήποτε».

Ακόμη κι έτσι να είναι. Οι κάτοικοι άλλων δήμων δεν δικαιούνται να διαμαρτυρηθούν για ό,τι συμβαίνει δίπλα τους; Αυτό δεν εννοούμε ενεργοί πολίτες;
«Να είναι ενεργοί πολίτες στους δήμους τους».

Όπως λέει και ένα αμερικάνικο γνωμικό, "οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, απλώς πέφτουν οι μάσκες". Δεν χρειάστηκε παρά μια θαραλέα δημοσιογράφος για να αποκαλύψει ο φαινομενικά μειλίχιος και επικοινωνιακός Κακλαμάνης το αληθινό του πρόσωπο: απύθυμενη έπαρση και πλήρης περιφρόνηση (στα όρια του φασισμού) κάθε αντίθετης άποψης.

Οι πολίτες της Αττικής απέδειξαν πριν μερικές μέρες ότι γελωτοποιοί των καναλιών τύπου Ψωμιάδη δεν ευδοκιμούν εκλογικά στα μέρη μας (βλέπε Δημαράς). Ήρθε η ώρα των Αθηναίων να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους και να στείλουν τον κύρ-Νικήτα στο σπίτι του.

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Μέρες Οργής

 
Υπάρχουν αρκετοί ψηφοφόροι που είναι τόσο αφελείς ώστε να πιστεύουν ότι η υποψηφιότητα Δημαρά είναι αποτέλεσμα "αυθόρμητης λαϊκής αντίδρασης στην πολιτική του μνημονίου". Σε αυτούς τους ανθρώπους θα συνιστούσα να διαβάσουν την παρακάτω ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στο γνωστό και μη εξαιρεταίο μπλογκ Fimotro.

ΚΟΜΠΛΕΞ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΑ...

ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO

Tο άγχος έχει φάει τον εκατομμυριούχο εργατολόγο. Από το πρωί τηλεφωνεί σε δημοσκόπους για να δει τι συμβαίνει. 'Εχει βάλει και τον φίλο του τον Αυτιά στο ρεπορτάζ. Δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει με τις κυλιόμενες. Καμία δεν τον δείχνει πάνω από 6%-7%. Τους πήρε όλους και απειλούσε.
Από τον Θεοδωρικάκο και τον Φαναρά μέχρι τον Γεράκη και τον Παναγόπουλο. Προσπαθεί από το πρωί να φτιάξει κλίμα αλλά δεν μπορεί. Και επειδή δεν μπορεί ξεσπάει στον Δημαρά. Σε αυτόν δηλαδή που είχε δώσει τον λόγο της τιμής του ότι θα τον στηρίξει. Υποκριτή Μητρόπουλε, οι εκλογές δεν είναι τηλεπαράθυρα στον Αυτιά...

Ακόμη και για έναν γνωστό πληρωμένο κονδυλοφόρο όπως ο Παπαγιάννης (μολυβοσπρώχτες τους έλεγε τέτοιους δημοσιογράφους ο αείμνηστος Νίκος Κακαουνάκης) η παραπάνω επίθεση είναι τουλάχιστον αήθης και  αδικαιολόγητη. Άλλο να υποστηρίζεις τον Δημαρά και να τον διαφημίζεις προκλητικά μέσω του μπλογκ και της εκπομπής σου, και άλλο να πουλάς διαδικτυακό τσαμπουκά και νταβατζιλίκι.

Ποιό είναι το ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα του Μητρόπουλου που αξίζει τέτοιες ύβρεις και λάσπη;

Πρώτον κατηγορεί τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για φυγομαχία αφού αρνείται να δώσει συνεντεύξεις ή να εμφανιστεί σε ντιμπέιτ με τους συνυποψήφιους του. Μια τακτική την οποία αντί να στηλιτεύσει ο ...αποκαλυπτικός και μαχητικός δημοσιογράφος Παπαγιάννης, αντιθέτως την επικροτεί ως "έξυπνη επικοινωνιακή επιλογή", η οποία ξεχωρίζει τον αγαπημένο του υποψήφιο από την υπόλοιπη "πλέμπα" (sic).

Και δεύτερον τον αποκαλεί γιαλαντζί αντιμνημονιακό καθότι δεν ψήφισε "όχι" στο μνημόνιο αλλά παρών, ενώ στη συνεχεία υπερψήφισε και το εργατικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Όποιος διαβάζει με προσοχή το Fimotro τις τελευταίες εβδομάδες θα διαπιστώσει πως και η απλή αναφορά αυτών των αναμφισβήτητων γεγονότων σου εξασφαλίζει μια θέση στη μαύρη λίστα του Παπαγιάννη και κατά συνέπεια έναν οχετό ύβρεων και συκοφαντικών υπονοούμενων από πλευράς του "αποκαλυπτικού" δημοσιογράφου και των "έμπιστων" πηγών του. Αποκορύφωμα της υπέρ Δημαρά τζιχάντ βέβαια αποτέλεσαν οι απειλές για μύνηση και αυτόφωρο εις βάρος της Λώρης Κέζα όταν η τελευταία ετόλμησε να επικρίνει τον ιδεολογικό/πολτικό αχταρμά που ακούει στο όνομα "ψηφοδέλτιο Δημαρά".  

Όσο για την τελευταία φράση της ανάρτησης, μόνο ως αμφίβολης ποιότητας χιούμορ μπορώ να την εκλάβω. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι χωρίς τα ...χιλιόμετρα που έχει καταγράψει ο Δημαράς ως πανελίστας του Αυτιά (και του Μάκη, και του Χατζηνικολάου, και φυσικά του Παπαγιάννη), ούτε την ψήφο του δε θα έβρισκε στις επερχόμενες εκλογές.

Υ.Γ. Δεν βλέπω το λόγο για τον οποίο γίνονται πλέον οι περιφερειακές εκλογές στην Αττική καθώς το αποτέλεσμα κρίθηκε ήδη από χθες το βράδυ.
Ο Λάκης Λαζόπουλος έδωσε την ευλογία και τη στήριξη του στην υποψηφιότητα Δημαρά.
Να ελπίζει μόνο αυτή τη φορά να σταθεί πιο τυχερός από τις προηγούμενες όταν στήριξε τους υπάλληλους της Ολυμπιακής, τους φορτηγατζήδες και φυσικά τον Πρώην Καταληλλότερο.

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ένα Είναι το Κόμμα!


"Παρατηρώ με τη γνωστή απορία, ενόψει των δημοτικών εκλογών, τη στάση των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης έναντι του ΚΚΕ.  Εκτός του ότι το κοινοβουλευτικά μικρό αυτό κόμμα (21 βουλευτές) απολαμβάνει ευρείας δημοσιότητας, ακόμα και κεντροδεξιοί δημοσιογράφοι (ειδικά αυτοί) το αντιμετωπίζουν, όπως δηλώνουν, με «σεβασμό». Γιατί άραγε; Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, δεν σέβεται κανέναν· ούτε καν το ίδιο το πολίτευμα, ούτε καν το σύνταγμα· η άκρα αριστερά, όπως ακριβώς η άκρα δεξιά, περιφρονεί και καθυβρίζει οποιονδήποτε διαφωνεί: γι’ αυτό και υπερηφανεύεται ότι κατεβαίνει «μοναχικά» στις εκλογές, λες και πρόκειται για κατόρθωμα. 

Το ΚΚΕ πιστεύει ότι εκπροσωπεί το μοναδικό δίκιο, ότι κατέχει την αναντίρρητη, «αντικειμενική» αλήθεια, όπως την υπαγορεύει ο διαλεκτικός υλισμός (ο οποίος έχει μετουσιωθεί σε θρησκευτικό δόγμα). Κι όμως, καθώς εξηγεί τα φαινόμενα του κόσμου με τα δεδομένα του 19ου αιώνα, το ΚΚΕ δεν ωφελεί κανέναν· αντιθέτως, βλάπτει τα κοινωνικά στρώματα για τα οποία υποτίθεται ότι αγωνίζεται. Τα παρασύρει, όπως συνηθίζει, σε τυφλές περιπέτειες, σε αδιάλλακτη και ανόητη συμπεριφορά.
 

Το ΚΚΕ ήταν και εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη απάτη που επηρεάζει πλήθος τίμιων πολιτών: ως κόμμα και ως παρασκηνιακός μηχανισμός άλλων κομμάτων, συνδικάτων,  συντεχνιών κτλ. ταλαιπώρησε, δυσφήμισε, δολοφόνησε τα ίδια του τα μέλη· παρασύρθηκε σε εμφύλιο πόλεμο· υποστήριξε ολοκληρωτικά καθεστώτα, διέδωσε ψεύτικες εικόνες και όνειρα στον φτωχό ελληνικό λαό. Και ποτέ, ποτέ, δεν στάθηκε με κριτικό πνεύμα απέναντι σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τα οποία, στην καλύτερη περίπτωση, χαρακτηρίζει, με απαράδεκτη αυταρέσκεια, «λάθη και παραλείψεις»."


Η Σώτη Τριανταφύλλου μιλάει έξω απ'τα δόντια για το πιο ακροδεξιό και φασιστικό κόμμα στην Ελλάδα.  

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


 Σε σημερινό άρθρο του "Βήματος" για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση διαβάζουμε τα εξής:

"Ο κ. Δημαράς έχει έναν λόγο υπέρ των αδύναμων στρωμάτων, χωρίς ακρότητες. Γίνεται εύκολα αποδεκτός από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, χωρίς να αισθάνονται ότι προδίδουν τον χώρο τους. Το ερώτημα που τίθεται από στελέχη του ΠαΣοΚ αν εκτός από αγαπητός είναι και κατάλληλος για τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής, ενός περίπλοκου και απαιτητικού θεσμού όπως περιγράφεται στον «Καλλικράτη», δεν φαίνεται να απασχολεί τους πολίτες. Το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τι ακρι βώς θα συμβεί μετά τις εκλογές και απλώς επέλεξαν έναν, κατά τη γνώμη τους, ανώδυνο τρόπο για να στείλουν μήνυμα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση."

 Όσο οι Έλληνες ψηφοφόροι βλέπουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές ως μια ευκαιρία να εκφράσουν την επιδοκιμασία ή τη δυσαρέσκεια τους προς την εκάστοτε κυβέρνηση, τόσο το όνειρο μια ισχυρής τοπικής αυτοδιοίκησης θα παραμένει απατηλό.
Εκτός κι'αν υπάρχουν αφελείς που περιμένουν την κυβέρνηση να εμπιστευτεί αρμοδιότητες και πόρους ύψους εκατομμυρίων ευρώ σε ήρωες τοπικών καφενείων και πανελίστες του Αυτιά, προκειμένου οι τελευταίοι να κάνουν χαϊλίκια και να πουλάνε αντιμνημονιακή μούρη στους παραλίες που τους εξέλεξαν. 
                                                                

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

"Ο Εραστής της Κομμώτριας" (Le Mari de la coiffeuse)


O αείμνηστος Γιώργος Τζιώτζιος είχε γράψει κάποτε στο "Σινεμά" πως όταν πετυχαίνει κάποια παλιά αγαπημένη του ταινία στην τηλεόραση είναι σα να συναντάει τυχαία στο δρόμο έναν παλιό καλό του φίλο. Στην περίπτωση του "Εραστή της Κομμώτριας" όμως το αίσθημα μοιάζει περισσότερο με αυτό που βγαίνει στηην επιφάνεια όταν συναντάμε μια παλιά ερωμένη, μοιραζόμαστε ξανά λίγες στιγμές πάθους μαζί της και επιστρέφουμε πίσω στη ρουτίνα μας μ'ένα γλυκόπικρο αίσθημα νοσταλγίας.
 Μακριά από το αγριεμένο πλήθος, τις ακατάσχετες φλυαρίες και τις βαθυστόχαστες αμπελοφιλοσοφίες που ενίοτε χαρακτηρίζουν το γαλλικό σινεμά, ο Πατρίς Λεκόντ δημιούργησε ένα σπάνιο φιλμικό διαμάντι διηγούμενος μια τόσο απλή, μα και τόσο δυνατή ερωτική ιστορία.

Κινηματογραφώντας μια ιστορία αγάπης και σεξουαλικής εμμονής, ο Λεκόντ φροντίζει να απομονώσει τους ήρωες του από τον έξω κόσμο και τις ανούσιες παρεμβάσεις του. Το κομμωτήριο όπου περνούν όλη τους τη μέρα οι πρωταγωνιστές μας, ο Αντουάν και η Ματίλντ,  μετατρέπεται στο κάστρο τους. Μόνο οι λιγοστοί πελάτες διακόπτουν την καθημερινή ρουτίνα τους, η οποία εξαντλείται στο να απολαμβάνει ο ένας την παρουσία του άλλου. Στον κόσμο του ζευγαριού αυτού δεν υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι. Ελάχιστα πράγματα θα μάθουμε για το παρελθόν τους. Θα τους αποδεχτούμε όπως είναι, χωρίς όρους και αναστολές, ακριβώς όπως αποδέχονται εκείνοι ο ένας τον άλλο, όπως συμβαίνει σε κάθε αληθινό έρωτα.

 Πολύτιμοι αρωγοί στην προσπάθεια του Γάλλου σκηνοθετη είναι ο Εντουάρντο Σέρα (διευθυντής φωτογραφίας) και ο Μάικλ Νάιμαν (συνθέτης). Ο πρώτος κινηματογραφεί την Άννα Γκαλιένα (Ματίλντ) με τέτοιο φετιχιστικό τρόπο, ώστε μας πείθει πως πρόκειται για την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου. Ο δε Νάιμαν ντύνει ιδανικά με τις μινιμαλιστικές του μελωδίες μια ιστορία εξίσου λιτή και απέριττη. Σε αυτή την ταινία άλλωστε οι διάλογοι μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Τα πιο σημαντικά πράγματα λέγονται με τα μάτια, τις εκφράσεις του προσώπου, τις χειρονομίες.

Στον ρόλο του Αντουάν ο Ζαν Ροσφόρ, ένας από τους ηθοποιούς-χαμαιλέοντες του γαλικού σινεμά, ξεπερνά το εμπόδιο του άλα-Αστερίξ παρουσιαστικού του και δίνει την ερμηνεία της ζωής του. Με μια χαρισματική και σίγουρη παρουσία που θα ζήλευαν πολλοί γόηδες του Χόλιγουντ, μετατρέπει ένα περίεργο και εν δυνάμει γλοιώδη χαρακτήρα σε προσωποποίηση του ρομαντικού πάθους. Όποιος μείνει ασυγκίνητος από την παρουσία του στην τελευταία σκηνή καλό θα ήταν να επισκεφτεί κάποιον γιατρό για να διαπιστώσει μήπως η καρδιά του σταμάτησε.

Κάποιος μπορεί να ρωτήσει μετά από όλα αυτά τι ακριβώς θέλει να μας πει η ταινία, ποιό είναι το νόημα της. Πρόκειται για την εκπλήρωση μιας παιδικής εμμονής του σκηνοθέτη; Έναν ύμνο στον ιδανικό έρωτα και τη ματαιότητα του; Μια μισογυνιστική φαντασίωση;
Απάντηση δεν υπάρχει. Ή μάλλον υπάρχει μόνο μέσα στον κάθε θεατή. Η συγκεκριμένη ταινία είναι τόσο ανοιχτή σε ερμηνείες, όσο και το γλυκόπικρο φινάλε της. Αυτό είναι άλλωστε και το μεγαλείο της τέχνης, ότι ο καθένας βλέπει ότι θέλει σε αυτήν.
Και στο κάτω, κάτω, είναι προτιμότερο από το να βλέπουμε ταινίες που μας μαθαίνουν πράγματα για τους άλλους, να βλέπουμε ταινίες που μας μαθαίνουν πράγματα για τον εαυτό μας.

Αυτό πάντως που μπορώ να πω προσωπικά με σιγουριά είναι ότι δεκαπέντε χρόνια μετά την πρώτη μας συνάντηση, η κομμώτρια και ο εραστής της συνεχίζουν να μου φέρνουν δάκρυα στα μάτια όποτε τους συναντώ να περιφέρονται σε κάποια μεταμεσονύκτια γωνία ενός ιδιωτικού καναλιού.

 

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ζήτω το Μνημόνιο!


Του Σταύρου Τσακυράκη*

Ηταν ή όχι µονόδροµος το Μνηµόνιο; Το ερώτηµα αυτό εξαρτάται από το κατά πόσον είχαµε ανάγκη από δανεικά ή όχι. Και δεν υπάρχει αµφιβολία ότι τα είχαµε ανάγκη. Οχι για να εξυπηρετήσουµε τα παλιά µας δάνεια, αλλά για να πληρώσουµε µισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία κ.λπ. Με δεδοµένο ότι οι αγορές δεν µας δάνειζαν, έπρεπε να αναζητήσουµε νέες µορφές δανεισµού µε νέους όρους αποπληρωµής. Το Μνηµόνιο µάς εξασφάλισε ένα τεράστιο δάνειο 110 δισ. ευρώ για τα επόµενα τρία χρόνια και φαίνεται να ήταν ό,τι καλύτερο µπορούσαµε να ελπίζουµε και να πετύχουµε. Υπήρχαν άλλες λύσεις; Μερικοί υποστηρίζουν ότι µπορούσαµε να εκβιάσουµε την Ευρωπαϊκή Ενωση, να δανειστούµε από την Κίνα ή δεν ξέρω από ποιον άλλον.

Δεν πρόκειται για σοβαρούς ισχυρισµούς αλλά για κουβέντες του αέρα, ο πεινασµένος καρβέλια ονειρεύεται. Τα προβλήµατά µας άλλωστε δεν θα λύνονταν µε κάποιον πρόσκαιρο εύκολο δανεισµό.

Μονόδροµος, λοιπόν, το Μνηµόνιο; Οχι αναγκαστικά. Μπορεί να αποφασίζαµε ότι δεν θέλουµε να δανειστούµε άλλο και να ακολουθήσουµε τον δρόµο του Χότζα ή του Κιµ Ιλ Σουνγκ. Να σταµατήσουµε κάθε πληρωµή δανείων, να κλείσουµε τα σύνορα στη διακίνηση αγαθών και κεφαλαίων και να κτίσουµε µια αποµονωµένη οικονοµία που θα παρήγαγε αυτά που χρειαζόµαστε. Ο δρόµος αυτός µε βεβαιότητα θα έφερνε αµέσως την εξαθλίωση σε όλους, πλην της νοµεκλατούρας που θα κυβερνούσε, µε µισθούς και συντάξεις αντίστοιχες µε αυτές της Μολδαβίας. Αλλά οι οπαδοί του, ως γνωστόν, επενδύουν στο µέλλον. Υπόσχονται (αν όχι σε µας τους ίδιους, στις επόµενες γενιές) τον παράδεισο στο τέλος του µακρινού δρόµου. Αν θέλαµε ως κοινωνία, µπορούσαµε να προχωρήσουµε σε µια παρόµοια επιλογή και υπ’ αυτήν την έννοια το Μνηµόνιο δεν ήταν µονόδροµος.

Οι περισσότεροι πολέµιοι του Μνηµονίου, µε πρώτο τον κ. Α. Σαµαρά, είναι αλήθεια ότι δεν γοητεύονται από την προοπτική της Αλβανίας του Χότζα. Λένε εντάξει σε κάποιο µνηµόνιο, αλλά όχι στο συγκεκριµένο. Τι είδους µέτρα θέλουν και ποια διαπραγµατευτική δυνατότητα έχουν, είναι µέγα µυστήριο. Το ΔΝΤ έχει µια τεχνογνωσία για τα κράτη που βρίσκονται στα πρόθυρα πτώχευσης. Μερικοί αµφισβητούν την επιτυχία του. Λένε ότι η Αργεντινή καταστράφηκε. Πώς θα ήταν η Αργεντινή χωρίς το ΔΝΤ, δεν το γνωρίζουν βεβαίως. Υποθέτουν ότι θα ήταν καλύτερα.

Στην πραγµατικότητα, όταν κάποιο κράτος φτάνει στα πρόθυρα της κατάρρευσης, το ζήτηµα δεν είναι αν θα πονέσει για να ανακάµψει αλλά το πόσο πολύ θα πονέσει και αν θα κατορθώσει να ανακάµψει.

Το ΔΝΤ δεν µπορεί να εξαλείψει τον πόνο παρά µόνο να τον απαλύνει δανείζοντας µε χαµηλό επιτόκιο και επιβάλλοντας µεταρρυθµίσεις που µόνοι µας από καιρό έπρεπε να είχαµε κάνει. Η συνταγή του φυσικό είναι να µην αρέσει σε όλους. Οχι γιατί είναι αντίθετη σε κάποια ιδεολογία αλλά διότι σε κανέναν δεν αρέσει η πτώση του βιοτικού του επιπέδου. Τα βασικά της στοιχεία, όµως, δεν αµφισβητούνται. Η µείωση των ελλειµµάτων απαιτεί περικοπές δηµόσιων δαπανών συµπεριλαµβανοµένης της µείωσης µισθών και συντάξεων καθώς και αύξηση της φορολογίας, οι δε µεταρρυθµίσεις απαιτούν τόνωση της παραγωγικότητας και του ανταγωνισµού.

Πριν καλά καλά εφαρµοσθούν κάποια µέτρα, άρχισε η µεµψιµοιρία. Ο κάθε Ελληνας, µε πρώτους τους τηλεοπτικούς δηµοσιογράφους, έγινε ειδικός στην αντιµετώπιση των οικονοµικών κρίσεων. Να µην κοπούν µισθοί και συντάξεις, να πάρουν λεφτά από τους κλέφτες και τους πλούσιους, να µην επιβληθούν νέοι φόροι και άλλα πολλά. Στην κατάσταση που είµαστε δεν υπάρχει ένα µέτρο που θα µας σώσει και έτσι θα αποφύγουµε τα άλλα. Και τους µισθούς πρέπει να κόψουµε, και από τους πλούσιους πρέπει να τα πάρουµε, και νέους φόρους πρέπει να επιβάλλουµε, και πάλι δεν φτάνει.

Και η ανάπτυξη; Εχουµε µέλλον χωρίς οικονοµική ανάπτυξη; Αλλο µεγάλο παραµύθι. Λες και αρκεί κάποιος να σφυρίξει και θα αρχίσει να σφύζει η οικονοµία.

Θα ρίξει π.χ. χρήµα (δανεικό βεβαίως) στην κατανάλωση και θα πάρουν µπροστά οι αυτοκινητοβιοµηχανίες µας. Ας µην ξεγελιόµαστε. Ανάπτυξη δεν θα υπάρξει αν δεν κατορθώσουµε να νοικοκυρευτούµε, και αυτό δεν πρόκειται να γίνει από τη µια µέρα στην άλλη χωρίς µόχθο και σκληρή εργασία.


*Ο Σταύρος Τσακυράκης είναι αναπληρωτής καθηγητής Συνταγµατικού Δικαίου στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Το άρθρο δημοσιεύθηκε χθες στα ΝΕΑ.

(h/t: Παραπολιτική )

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Vlahos for President!


 "Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Έξω από αυτή την αίθουσα υπάρχει μία οργή του κόσμου εναντίον όλων σας. Δεν βλέπει πράσινο πολιτικό ή μπλε πολιτικό. Ο πολίτης καλείται να πληρώσει τα λάθη που έχετε κάνει όλοι σας οι πολιτικοί, τα τελευταία χρόνια.

Έχουμε έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα 3 φορές το μήνα, έχει παραχωρήσει τη διακυβέρνηση της χώρας σε αυτούς που εμείς λέμε τρόικα και σε κάποιους υπουργούς. Και αυτό κινείται στα όρια της συνταγματικής εκτροπής. Και δεν μιλάτε.

Πάμε σε ένα χειμώνα όπου οι συνταξιούχοι δεν θα έχουν να φάνε, δεν θα έχουν λεφτά να ζεσταθούν ή δεν θα έχουν λεφτά να αγοράσουν φάρμακα και θα πεθαίνουν. Αυτό είναι ευθανασία. Και δεν κάνει τίποτα η Αξιωματική Αντιπολίτευση για να το εμποδίσει. Γιατί και τα παιδιά των ηλικιωμένων πια δεν θα έχουν λεφτά να τους βοηθήσουν, επειδή και τα παιδιά είναι άνεργα.

Και το πιο ευκρινές που ακούω από την Αντιπολίτευση, κύριε Σαμαρά, είναι η στήριξη των ανθρώπων του Κώστα του Καραμανλή. Σας βλέπω να αποχωρείτε από την Εξεταστική για το Βατοπαίδι και από την Εξεταστική για τα ομόλογα.

Και ρωτώ: Ο κύριος Καραμανλής σας απειλεί; Σας ελέγχει; Σας έχει υπό ομηρία; Και θέλω να προσθέσω και κάτι ακόμη. Αν σας υπονομεύει. Αυτό το πρόσθεσα γιατί, χθες το βράδυ, είδα μία καταπληκτική σκηνή. Την ώρα που έφευγε ο κύριος Καραμανλής, μετά από εσάς, από εδώ από το Βελλίδειο, είχαν συγκεντρωθεί όλοι και του φώναζαν το εξής καταπληκτικό σύνθημα: άφησε τον Αντώνη Σαμαρά άλλον ένα χρόνο ακόμη στην ηγεσία και μετά γύρνα εσύ.

Θέλω να μου απαντήσετε λοιπόν."


Σε όσους έχουν την απορία για ποιό λόγο η αξιοπιστία της ελληνικής δημοσιογραφίας είναι ανάλογη με αυτή της ελληνικής διαιτησίας, η χθεσινή ερώτηση του Γιώργου Βλάχου προς τον Αντώνη Σαμάρα θα πρέπει να τους την έλυσε σε μεγάλο βαθμό.

Υ.Γ. Ζητώ συγγνώμη από τη συμπαθή τάξη των χιμπατζήδων. Η φωτογραφία που δημοσιεύω απλώς έτυχε να είναι η πρώτη που βγήκε όταν έβαλα το όνομα του δημοφιλούς δημοσιογράφου στο Google.

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

...γίναμε μαλλιά κουβάρια

Ο Ψινάκης υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα με το συνδυασμό του Νικήτα Κακλαμάνη.
Ο Βαλλιανάτος προσωπικός σύμβουλος του υποψήφιου περιφερειάρχη Βασίλη Κικίλια.

Μήπως τελικά είχε δίκιο ο Αλέξανδρος Κατσαντώνης όταν το 2000 με αφορμή την παντοδυαναμία του Άρη Σπηλιωτόπουλου είχε πει για τη Νέα Δημοκρατία ότι "αυτό δεν είναι κόμμα του μεσαίου αλλά του οπίσθιου χώρου";

Υ.Γ. Σε πιο σοβαρά θέματα, η ανακοίνωση του νομοσχεδίου περί σύμφωνου συμβίωσης των ομοφυλόφιλων ζευγαριών και (κυρίως) οι μηδαμινές αντιδράσεις από τους συνήθεις ύποπτους (π.χ. εκκλησία) δείχνει ότι παρά την κρίση τουλάχιστον σε κάποια θέματα η χώρα προχωράει μπροστά.
Πάλι καλά!

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Η κατσίκα του γείτονα


 Στον αντίποδα του εξαιρετικά εύστοχου άρθρου του Τάσου Μαγουλά για το οποίο μίλησα χθες, έρχεται σήμερα ο Νίκός Παπαδογιάννης, ένας εκ των εμπιστώτερων υπασπιστών του Φίλιππου Συρίγου, να μας χαρίσει ένα κείμενο πραγματικό μνημείο χαιρεκακίας, μισαλοδοξίας και απύθμενου κομπλεξισμού.
Μέσα σε λίγες παραγράφους ο εν λόγω δημοσιογράφος φροντίζει να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο κάθε αρνητικό στερεότυπο που κυκλοφορεί μεταξύ σοβαρού και αστείου για το συνάφι του, με αποκορύφωμα την εξής ατάκα:

Εμείς πότε θα ξαναφτάσουμε τόσο ψηλά; Όσο κι αν η κατάντια της Εθνικής ποδοσφαίρου προσφέρει ενός είδους παρηγοριά σ’εμάς τους «μασόνους», το μέλλον της Εθνικής μπάσκετ μοιάζει δυσοίωνο.
Στη μακρά ιστορία της κόντρας μεταξύ μπασκετικών και ποδοσφαιρικών δημοσιογράφων, σπάνια έχει υπάρξει τόσο κυνική παραδοχή αυτού που όλοι υποψιαζόμασταν: ότι η στήριξη των πρώτων στα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα περιορίζεται μέσα στις τέσσερεις γραμμές του μπασκετικού παρκέ.

Φυσικά οι ίδιοι θα σπεύσουν να υπερασπιστούν τη στάση τους υποστηρίζοντας ότι οι ποδοσφαιρικοί συνάδελφοι τους όχι μόνο τρέφουν τα ίδια αισθήματα για την Εθνική μπάσκετ αλλά απεργάζονται συνεχώς τρόπους να υποβαθμίσουν το άθλημα προκειμένου να μην απειλήσει την πρωτοκαθεδρία του ποδοσφαίρου.
Ως κάποιος που δούλεψε για αρκετό διάστημα στο χώρο του αθλητικού Τύπου μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως τίποτε απ'αυτά δεν ισχύει. Πρόκειται για παρανοϊκά παραληρήματα τα οποία έχουν τόση βάση όσο και τα αντίστοιχα κάποιων κολλημένων Θεσσαλονικέων οι οποίοι πίσω από κάθε αποτυχία τους βλέπουν δάκτυλο του "Κράτους των Αθηνών".

Ακόμη όμως κι'αν ξεπεράσουμε το απύθμενο κόμπλεξ της επίμαχης παραγράφου, ο Παπαδογιάννης μας δίνει πολλές άλλες ευκαιρίες να ρίξουμε μια ματιά στο ψυχισμό των "μασόνων". Μετά από ένα διήμερο πανδαισίας μπάσκετ, όπου απολαύσαμε παιχνίδια όπως τα Σερβία-Ισπανία και Λιθουανία-Αργεντινή, το μόνο που βρίσκει να σχολιάσει ο Νικολάκης είναι το ματς της Εθνικής με την Αργεντινή στους Ολυμπιακούς του ...2008. Η λέξη "ομφαλοσκόπηση" είναι πολύ λίγη για να περιγράψει την κατάσταση.

Βέβαια από την άλλη κατανοώ τη θέση του δημοσιογράφου. Με ποιά καρδιά και ποιά αρχ...ια να βγει και να παραδεχτεί ότι το περίφημο ελληνικό μοντέλο απέτυχε και το παγκόσμιο μπάσκετ μας έχει ξεπεράσει; Είναι γνωστό άλλωστε πως όποιος τολμήσει να κάνει κάτι παρόμοιο θα έχει να αντιμετωπίσει τη μήνιν του "πατερούλη" και των τσάτσων του και θα χάσει τη θέση του στα αεροπλάνα της χαράς που μεταφέρουν κάθε χρόνο την κουστωδία των γερόντων όπου πάιζει η Εθνική μας.
Δύσκολες επιλογές για έναν απλό δημοσιογραφάκο. Βέβαια από την άλλη ίσως η καλύτερη λύση για τον Παπαδογιάννη και τον κάθε Παπαδογιάννη θα ήταν να διαβάσει λίγο Καβάφη, και ειδικά το συγκεκριμένο τρίστιχο:

 Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις 


Υ.Γ. "Δύστροπος", "κακοκέφαλος", "μονόχνωτος" και "άνθρωπος πάνω στον οποίο δεν μπορείς να χτίσεις ομάδα" ο Κλέιζα.
Βλέπεις μπάσκετ Νικολάκη, όχι αστεία!

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Άλογα, μουλάρια και παπαγαλάκια


Όλοι όσοι θεωρούν τον εαυτό τους φίλαθλο του μπάσκετ και αγαπούν το άθλημα, οφείλουν να διαβάσουν το εξαιρετικό άρθρο του Τάσου Μαγουλά που γράφτηκε με αφορμή το ματς-διαφήμιση Αργεντινή-Βραζιλία για τη φάση των 16 του Μουντομπάσκετ της Τουρκίας.

Ο συντάκτης του Contra.gr είναι μία από τις ελάχιστες φωνές αντίστασης στη δικτατορία του Βασιλακόπουλου και των παπαγάλων του και δε διστάζει να πει δυσάρεστες αλήθειες, τις οποίες κουκουλώνουν χρόνια τώρα οι διάφοροι Συριγοπαπαδογιάννηδες.

Money quote:
Στην Ελλάδα το μπάσκετ πέρασε από το να είναι …για τον κόσμο, στο να εκπροσωπεί τους προπονητές. Οι ήρωες δεν φοράνε πια σορτσάκια αλλά σταυρωτά κοστούμια με τέσσερα κουμπιά. Κι επειδή οι καλοί προπονητές συνήθως υπήρξαν άθλιοι παίκτες, βγαίνουν όλα τα κόμπλεξ. Με ατάκες όπως weak side, heads out, pop out, defensive rotation, προσπάθησαν να μας πείσουν ότι το μπάσκετ είναι πολύ σύνθετο για να το καταλάβει ο καθένας. Σας αρέσουν οι …μάντολες;

Μια πραγματική ανάσα οξυγόνου μέσα στον  ορυμαγδό των wannabe Ομπράντοβιτς που έχουν πλημμυρίσει τις σελίδες και τα ερτζιανά αυτής της χώρας, ξεχνώντας τον λόγο για τον οποίο αγάπησαν εξαρχής αυτό το παιχνίδι.

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Τα Παιδιά του "Σωλήνα"


Έτσι απλά λοιπόν, με μια τυπική ανακοίνωση, η ΕΟΚ και ο Γιόνας Καζλάουσκας γνωστοποίησαν πως στη δωδεκάδα της Εθνικής ομάδας που θα λάβει μέρος στο επερχόμενο Μουντομπάσκετ δεν θα συμπεριλαμβάνεται ο Κώστας Βασιλειάδης. Αντ'αυτού θα ταξιδέψουν στην Τουρκία οι Καϊμακόγλου, Βουγιούκας. Το κακόγουστο ανέκδοτο που ξεκίνησε πριν 20 σχεδόν χρόνια με πρώτο "θύμα" τον Άγγελο Κορωνιό συνεχίζεται. Όλοι οι σκόρερ/σουτέρ που βγάζει το ελληνικό μπάσκετ να θεωρούνται περίπου ανεπιθύμητοι και αντιθέτως να παίρνουν τη θέση τους διάφορα γίδια τύπου Μπακατσιά, Χατζηβρέττα, Περπέρογλου και σία.

Το να προσπαθήσεις να εξηγήσεις γιατί έμεινε εκτός δωδεκάδας ένας παίκτης που συμπεριελήφθη στην καλύτερη πεντάδα του καλύτερου (εκτός ΝΒΑ) πρωταθλήματος, που συν τοις άλλοις θα έδινε λύση στο μεγαλύτερο αγωνιστικό κουσούρι της Εθνικής, είναι σα να προσπαθείς να κάνεις μια σοβαρή και πολιτισμένη συζήτηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη: μάταιος κόπος.
Αγωνιστικά πάντως δεν βγάζει νόημα καθώς η ομάδα μας θα αναγκαστεί να κατέβει μόνο με τέσσερεις περιφερειακούς, πιθανότατα η μοναδική από τις 24 του τουρνουά. Υπενθυμίζω ότι η έλλειψη ενός 5ου γκαρντ θεωρήθηκε από τους "ειδήμονες" ως ένας από τους βασικούς λόγους που χάσαμε τον τελικό του 2006 και δεν πήγαμε καλύτερα στο περσινό Ευρωμπάσκετ. Ας ελπίσουμε λοιπόν πως όποιος αποφάσισε την καρατόμηση Βασιλειάδη έκλεισε ταυτόχρονα έναν καλό παππά να κάνει ευχέλαιο μη μας προκύψει κάνας δεύτερος Βαρεζάο.

Το γιατί ο Βασιλειάδης ακολούθησε τα βήματα των Κορωνιού, Λιαδέλλη, Διαμαντόπουλου, Χατζή, κλπ. μπορεί να εξηγηθεί μόνο αν προσπαθήσουμε να μπούμε στο μυαλό του ανθρώπου που κάνει το πραγματικό κουμάντο στην  ομάδα (παρέα με μια ομάδα έμπιστα γεροντάκια/συνεργάτες), του Γιώργου Βασιλακόπουλου. Διότι αν υπάρχει κάποιος που νομίζει πως τις επιλογές παικτών στις Εθνικές ομάδες τις κάνουν οι εκάστοτε προπονητές είναι ή άσχετος ή αφελής.


Στο ελληνικό μπάσκετ που οραματίζεται λοιπόν ο "Ισχυρός Άνδρας" δεν υπάρχει θέση  για παίκτες-ηγέτες που μπορεί να ξεφύγουν κάποια στιγμή από το σύστημα, που έχουν άποψη και δεν φοβούνται να την πουν, που δεν δηλώνουν υποταγή και αιώνια πίστη στη μασονική στοά που κουμαντάρει τοι άθλημα εδώ και δεκαετίες. Αυτοί οι παίκτες όχι μόνο βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων αλλά στιγματίζονται από κονδυλοφόρους τύπου Συρίγου, Παπαδογιάννη κλπ. ως "τεμπέληδες", "ασταθείς", "τρελοί", "κακοί αμυντικοί" και ότι άλλη ανοησία φανταστεί κάποιος. Υπάρχουν βλέπετε αρκετά θύματα μεταξύ των φιλάθλων που πιστεύουν άκριτα ότι ανοησία τους σερβίρει η μπασκετική μασονία. Ρίξτε μια ματιά στο μοναδικό μπασκετικό φόρουμ στην Ελλάδα για να διαπιστώσετε του λόγου το αληθές.

Το αστείο, για να μην πω το γελοίο, του πράγματος είναι ότι οι φαιδροί αυτοί κύριοι και οι αναγνώστες τους χύνουν άφθονο όξος και χολή όλα αυτά τα χρόνια εναντίον της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου για το γεγονός ότι παίζουν σε αυτή άτομα όπως ο Χαριστέας. Την ίδια στιγμή βέβαια οι διάφοροι Χαριστέες (sic) του μπάσκετ τύπου Ζήση και Χατζηβρεττα όχι μόνο μένουν στο απυρόβλητο αλλά χαιρετίζονται ως σπουδαίοι και αναντικατάστατοι παίκτες, τους οποίους πολύ θα ήθελαν να είχαν στη σύνθεση τους οι αντίπαλοι μας , και καλά παιδιά που απευθύνονται στον πληθυντικό στους δημοσιογράφους (παρακαλώ, μη γελάτε!). Προφανώς κάποιοι νομίζουν ότι η Εθνική ομάδα είναι κάτι μεταξύ τάξης του κατηχητικού και πρακτορείου συνοικεσίων.

Η όλη υπόθεση θα ήταν πραγματικά αστεία αν δεν ήταν τόσο θλιβερή. Με τα μυαλά που βρίσκονται στην κορυφή του αθλήματος και τη νοοτροπία που έχουν καλιεργήσει είναι μαθηματικά βέβαιο πως παίκτες τύπου Ναβάρο και Γιασικεβίτσιους θα θεωρούνταν "ακατάλληλοι" για την "επίσημη αγαπημένη". Μην ξεχνάμε άλλωστε πως το ίδιο σύστημα στην αρχή της δεκαετίας προσπάθησε φιλότιμα να καταστρέψει τον Θοδωρή Παπαλουκα.

Όσο για το μέλλον, δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θ'αλλάξει κάτι στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Εθνική και ο Εκλέκτορας/Ισχυρός Άνδρας/Αντιπρόεδρος της ΦΙΜΠΑ. Όταν αναπολείς ακόμη τις εποχές των ανοιχτών γηπέδων, του Τρίτωνα και της ΧΑΝΘ, όπου οι παίκτες έπαιρναν για πριμ λεμονάδες και μετά τους αγώνες πήγαιναν να πιάσουν δουλειά στη ΔΕΗ και στον ηλεκτρικό, είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο να οδηγήσεις το άθλημα στο 21ο αιώνα. Βλέπετε ο κύριος Βασιλακόπουλος όταν δημιούργησε το περίφημο αναπτυξιακό του πρόγραμμα για παίκτες και προπονητές, αμέλησε(;) να φτιάξει ένα και για παράγοντες.

Υ.Γ. Και οι τρεις παίκτες που (θεωρητικά) προτιμήθηκαν αντί του Βασιλειάδη (Περπέρογλου, Καϊμακόγλου, Βουγιούκας) αγωνίζονται στον Παναθηναϊκό.
Τυχαίο;
Δε νομίζω.

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Καλό Χειμώνα!


Διαβάζουμε στο site του SportFM:

"Απίστευτο κι όμως ελληνικό! Στον «αέρα» βρίσκεται και πάλι η αναμέτρηση για τα play-off του Europa League ανάμεσα στην ΑΕΚ και τη Νταντί Γιουνάιτεντ! Δεκάδες, εξαγριωμένοι οπαδοί του Πανιωνίου, που αντιδρούσαν στο γεγονός ότι παραχωρήθηκε το γήπεδο της Νέας Σμύρνης στην «Ένωση», μπήκαν το βράδυ της Τρίτης στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου και με τα μηχανήματα του... κηπουρού (φτυάρια κλπ.) προξένησαν ανυπολόγιστες ζημιές, ενώ έσπασαν πάγκους και καθίσματα!"
 ... 

"Στον «αέρα» και η πρεμιέρα του Πανιωνίου στο φετινό πρωτάθλημα με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Βόλου, που είναι προγραμματισμένη για τις 28 Αυγούστου στη Νέα Σμύρνη. Πολύ πιθανό το ενδεχόμενο αναζήτησης προσωρινής έδρας."

Όπως φαίνεται  από τις πράξεις τους, σημαντικός αριθμός "φίλαθλων" του Πανιώνιου έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη ζωή της έχοντας ως σύνθημα τη φράση "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα".

Δυστυχώς όμως γι'αυτούς και την ομάδα τους μάλλον έπρεπε πριν πάρουν στα χέρια τους τις τσάπες και τα φτυάρια να σκεφτούν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον αρμόζει περρισότερο μία άλλη παροιμία: "Όταν ανακαλύπτεις πως η γυναίκα σου σε απατά, δεν την τιμωρείς κόβοντας τα γεννητικά σου όργανα".



Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Ξέρω τι θα Κάνεις Αυτό το Καλοκαίρι...

Αυτές τις ζεστές νύχτες του Ιούλη, και με το ΔΝΤ να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας, δεν υπάρχει καλύτερη και φθηνότερη διασκέδαση από την παρακολούθηση μιας ταινίας.
Γιατί όμως να τρέχετε στα θερινά με τις μετριότατες συνθήκες προβολής και τους ενοχλητικούς διπλανούς που νομίζουν ότι βρίσκονται σε χασαποταβέρνα, όταν υπάρχει το DVD;  Με απεριόριστη ποικιλία τίτλών και το air condition να δουλεύει στο φουλ, η απόλαυση είναι κάτι παραπάνω από εγγυημένη.

Οι ταινίες τρόμου είναι από τα πλέον δημοφιλή είδη, ειδικά σε όσους έχουν και έτερον ήμισυ. Εκτελώντας λοιπόν κοινωνικό έργο παρουσιάζω ευθύς αμέσως το προσωπικό μου Τοπ-10, το οποίο ελπίζω να σας κρατήσει καλή συντροφιά μέχρι τα τέλη Αυγούστου και την έναρξη του Μουντομπάσκετ.

Καλή διασκέδαση!  



10)"Freaks" (1932) του Τοντ Μπράουνινγκ

Κακόφημο όσο λίγες ταινίες, απαγορευμένο στη Μεγάλη Βρετανία για 30 χρόνια, το αριστούργημα που κατέστρεψε την καριέρα του σκηνοθέτη του παραμένει αξεπέραστο μέχρι σήμερα.
Μια ματιά σ'έναν κόσμο που θα προτιμούσαμε να μείνει άγνωστος και η ιστορία της τρομερής εκδίκησης του απέναντι σε αυτούς που προσπάθησαν να εκμεταλευτούν ένα από τα μέλη του.


9)"Δαιμονισμένος Άγγελος" (1987) του Άλαν Πάρκερ

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ως Διάβολος προσκαλεί το θύμα του σ'ένα συγκλονιστικό ταξίδι αυτογνωσίας από την παγωνιά της Νέας Υόρκης μέχρι τη σήψη των βάλτων της Λουϊζιάνα.
Γιατί τελικά όσο ύπουλα κι'αν πλησιάσεις έναν καθρέφτη, το είδωλο σου θα σε κοιτάζει  πάντα στα μάτια.


8)"Νοσφεράτου" (1922) του Βίλχελμ Φρίντριχ Μουρνάου

Η ταινία τρόμου ως όπερα και η θρυλική μορφή του βαμπίρ κάνει την πρώτη της μεγάλη εμφάνιση με τη μορφή του Μαξ Σρεκ. Η παρουσία του τελευταίου είναι τόσο συναρπαστική που ο θρύλος τον θέλει  να είναι πραγματικός βρυκόλακας τον οποίο προσέλαβε ο τελειομανής Μουρνάου  για να παίξει τον ρόλο του κόμη Όρλοκ.


7)"Invasion of the Body Snatchers" (1978) του Φίλιπ Κάουφμαν

Αλληγορικη και πάντα επίκαιρη η ταινία του Κάουφμαν, αποτελεί έναν ταιριαστό επίλογο στην εποχή της αθωότητας και του ιδεαλισμού. Όσοι επιθυμούν έυπεπτη διασκέδαση και γλυκανάλατα happy end ας προσπεράσουν.  


6)"O Στοιχειωμένος Πύργος" (1963) του Ρόμπερτ Γουάιζ

Ο Ρόμπερτ Γουάιζ απέδειξε περίτρανα με αυτή την ταινία πως ο τρόμος δεν είναι υπόθεση του ματιού αλλά του μυαλού. Μακριά από εντυπωσιακά εφέ και γραφική βία ο έμπειρος σκηνοθέτης ανεβάζει το επίπεδο της έντασης και της αγωνίας σε ύψη σχεδόν ανυπόφορα για τον ανυποψίαστο θεατή.
Μια ταινία όπου η προτροπή να μην την δείτε μόνος δεν είναι διαφημηστικό τρυκ.



5)"Σουσπίρια" (1977) του Ντάριο Αρτζέντο

Διασταύρωση ανάμεσα σε παιδικό παραμύθι και φρικτό εφιάλτη, το αριστούργημα του Ιταλού μετρ του τρόμου αποδεικνύει πως σημασία δεν έχει τι δείχνεις αλλά πως το δείχνεις.
Διαχρονικό must το ανατριχιαστικά απλό μουσικό θέμα των Goblin.



4)"Η Απειλή" (1983) του Τζον Κάρπεντερ

Αν όχι το πιο τρομακτικό, τότε σίγουρα το πιο παρανοϊκό φιλμ που γυρίστηκε ποτέ.
Όποιος ισχυρίζεται πως δεν άφησε την ψυχή του στο κάθισμα στη σκηνή της εξέτασης αίματος, λέει ψέματα.


3)"Η Νύχτα με τις Μάσκες" (1978) του Τζον Κάρπεντερ

O "πατέρας" των slasher movies που άνθισαν τη δεκαετία του '80, παραμένει ακόμη και σήμερα μια από τις πιο αγωνιώδεις ταινίες όλων των εποχών. Υπάρχει άλλωστε τίποτε πιο τρομακτικό από το να σε κυνηγάει μια απρόσωπη, και φαινομενικά άτρωτη, φιγούρα μέσα στη νύχτα; 

 
2)"Η Σιωπή των Αμνών" (1991) του Τζόναθαν Ντέμι

Ο Δρ. Χάνιμπαλ "The Cannibal" Λέκτερ, ο πιο χαρισματικός κακός όλων των εποχών, βοηθάει μια μαθητευόμενη πράκτορα του FBI στο κυνήγι ενός serial killer ονόματι Buffalo Bill.
Ή αλλιώς πως δύο ιερά τέρατα της υποκριτικής μπορούν να δημιουργήσουν τόση ένταση και ανομολόγητο πάθος μεταξύ τους ώστε να εκτοξεύσουν ένα "απλό" θρίλερ στη σφαίρα του θρύλου.

1)"Η Λάμψη" (1980) του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Ο Κιούμπρικ παραδίδει ένα ακόμη δωρεάν μάθημα σκηνοθεσίας δημιουργώντας έναν λαβύρινθο (μεταφορικά και κυριολεκτικά) όπου η λογική χάνεται κάπου ανάμεσα στα γεωμετρικά πλάνα του εγκατελειμένου ξενοδοχείου και τα παρανοϊκά οράματα των πρωταγωνιστών του.
Περιμένατε τίποτε λιγότερο από τον μεγαλύτερο σκηνοθέτη όλων των εποχών;

Εύφημος Μνεία:


"Seven" (1995) του Ντέιβιντ Φίντσερ

"What's in the box?"


"Τα Σαγόνια του Καρχαρία" (1975) του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Άλλαξε για πάντα το κινηματογραφικό τοπίο στις ΗΠΑ, προκάλεσε υστερία μεταξύ των λουομένων, έγινε αντικείμενο αντιγραφής και σάτιρας από αμέτρητους άλλους κινηματογραφιστές.
Πράγματι, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ φρόντισε να δείξει με την πρώτη του επιτυχία πόσο ξεχωριστός ήταν.

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Περί ποδοσφαίρου και μαγειρικής...


Μία από τις αγαπημένες φράσεις-κλισέ του Χρήστου Σωτηρακόπουλου είναι πως "Ο προπονητής είναι σαν τον μάγειρα. Αν είναι καλός τότε ακόμη και με πατάτες και αυγά  θα σου φτιάξει μια νοστιμότατη ομελέτα. Αν όχι, τότε ακόμη και τα πιο εκλεκτά υλικά να του δώσεις, το τελικό αποτέλεσμα δεν θα τρώγεται".

Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα συμφωνήσω απόλυτα με το πρώην αφεντικό μου. Έχουμε δει πολλές φορές ομάδες χωρίς σπουδαία ονόματα στο δυναμικό τους να παρουσιάζουν θεαματικό και ενίοτε σπουδαίο ποδόσφαιρο, από τη Ρόζεμποργκ της περασμένης δεκαετίας μέχρι την Πόρτο και τη Μονακό το 2004.
Και στον αντίποδα, έχουμε δει ομάδες γεμάτες ακριβοπληρωμένα αστέρια τις οποίες όμως δεν κάθεσαι να δεις ακόμη κι'αν σε πληρώνουν (Ίντερ, Λίβερπουλ, Ρεάλ).

Εδώ ακριβώς όμως τίθεται ένα ποδοσφαιρικό/φιλοσοφικό ζήτημα: τι είναι αυτό που κάνει έναν προπονητή να θεωρείται καλός ή κακός, επιτυχημένος ή αποτυχημένος;
Τα αποτελέσματα;
Το θέαμα που παρουσιάζει η ομάδα του;
Η ανάδειξη νέων παικτών και η σωστή διαχείριση του εκάστοτε υλικού;

Η ευρέως αποδεκτή άποψη στην εποχή μας είναι ότι τα αποτελέσματα είναι το μοναδικό κριτήριο με βάση το οποίο κρίνουμε την αξία ενός τεχνικού. Λογικά λοιπόν τους τελευταίους μήνες έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ακατάσχετης Μουρινιολαγνείας καθώς ο Πορτογάλος οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση κάθε διαθέσιμου τίτλου στη φετινή σεζόν. Την ίδια στιγμή ο περσινός θριαμβευτής Γκουαρντιόλα (ξανα)έγινε "άσχετος" και "μυρωδιάς", παρότι κατά γενική ομολογία η Μπαρτσελόνα ίσωας και να έπαιξε καλύτερο ποδόσφαιρο φέτος παρά πέρσυ.

Προσωπικά θεωρώ πολύ πιο επιτυχημένους τον Φέργκιουσον και τον Βενγκέρ από τον Μουρίνιο. Ο Σερ Άλεξ επί είκοσι σχεδόν χρόνια παρουσιάζει κάθε σεζόν μια ομάδα η οποία προσφέρει από καλό εώς εξαιρετικό θέαμα, είτε παίζουν σε αυτήν ο Μπέκαμ, ο Γκίγκς, ο Κιν, ο Φαν Νιστελρόι και ο Ρονάλντο, είτε παίζουν ο Παρκ, ο Γκίμπσον, ο Ραφαέλ και ο Φλέτσερ.
Ο Βενγκέρ έχει βγάλει φουρνιές ολόκληρες σπουδαίων παικτών και καταφέρνει να παρουσιάζει το πιο συναρπαστικό ποδόσφαιρο στην Premier League ξοδεύοντας υποπολλαπλάσια χρήματα από τους συναδέλφους του στην Τσέλσι, την Ίντερ και τη Ρεάλ. 
Και φυσικά μην ξεχνάμε πως ο Φαν Χάαλ έφτασε στον τελικό χωρίς φανταχτερές μεταγραφές, παίζοντας καλύτερο ποδόσφαιρο από την Ίντερ, και βάζοντας μέσα σε όλα αυτά στην ενδεκάδα ολόκληρης Μπάγερν κάτι νέα παικτάκια, μεταξύ των οποίων κάποιον Τόμας Μίλερ. Καθόλου άσχημα για έναν "ξοφλημένο κοκκινομούρη". 


Και για να χρησιμοποιήσω ένα πιο πρόσφατο παράδειγμα: ο Ταμπάρες παρουσίασε στο Μουντιάλ μια εξαιρετική Ουρουγουάη. Γρήγορη, θεαματική, αποτελεσματική και απαλαγμένη από τα κουσούρια του παρελθόντος (βλέπε αντιαθλητικό παιχνίδι), εκμεταλεύτηκε πλήρως τα περιορισμένα όπλα της και έφτασε στην υπέρβαση παίζοντας ποδόσφαιρο και όχι κλεφτοπόλεμο.
Ο Λεβ αιφνιδίασε τους πάντες εμφανίζοντας μια νεανική Γερμανία, η οποία έθελξε τους ποδοσφαιρόφιλους με το γρήγορο και θεαματικό της παιχνίδι, παρά τον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και την έλλειψη των παλαιών σούπερ σταρ.
Συγκριτικά και οι δύο είναι πολύ πιο επιτυχημένοι από τους συναδέλφους τους που έφτασαν στον τελικό κοουτσάροντας ομάδες γεμάτες αστέρια, εντυπωσιάζοντας ελάχιστους όμως στην πορεία.

Προσωπικά ως απλός φίλαθλος δυσκολεύομαι να κατανοήσω για ποιό λόγο  θα έπρεπε να αποθεώνω τον Μουρίνιο. Επειδή ξοδεύοντας τα εκατομμύρια του Αμπράμοβιτς και του Μοράτι μας παρουσίασε ομάδες που ήταν βελτιωμένες εκδοχές της Προοδευτικής του Σούλη Παπαδόπουλου;
Επειδή είναι ένας εγωπαθής νάρκισος που προκειμένου να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του, και μακριά από τους παίκτες, κάνει γελοίες δηλώσεις και μετατρέπει τους αγώνες σε τσίρκο;
Ή μήπως επειδή είναι ωραίος άντρας και ντύνεται στην τρίχα; (μη γελάτε, το ακούσαμε κι'αυτό!)

Η αξία ενός προπονητή για μένα, που δεν βγάζω κανένα κέρδος από τις επιτυχίες της τάδε ή της δείνα ομάδας, κρίνεται από το αποτέλεσμα που μου παρουσιάζει στον αγωνιστικό χώρο. Αν αυτό είναι όμορφο, με ευχαριστεί και με ψυχαγωγεί τότε ο προπονητής έκανε καλά τη δουλειά του.
Αντιθέτως, αν με κάνει να βαριέμαι και να δυσφορώ, τότε ο προπονητής απέτυχε, όσα τρόπαια κι'αν μου πετάξει στα μούτρα.
Το να προσπαθούν κάποιοι να με πείσουν ότι ο Μουρίνιο είναι καλός προπονητής επειδή η Ίντερ πήρε το τρεμπλ, είναι σα να προσπαθούν να με πείσουν ότι ο Μάικλ Μπέι είναι σπουδαίος σκηνοθέτης επειδή οι ταινίες του κάνουν φοβερές εισπράξεις, ή ακόμη χειρότερα ότι το "Ρόκυ" είναι καλύτερη ταινία από τον "Ταξιτζή" επειδή πήρε το Όσκαρ.

Στη δική μου λογική το να κατεβάζεις στο γήπεδο μια ομάδα με Σνάιντερ, Μαϊκόν, Ετό, Μιλίτο, και να τη βάζεις να παίζει λες και είναι ο Αετός Κορυδαλλού απέναντι στη Μικτή Κόσμου δεν είναι δείγμα μεγάλης προπονητικής ευφυίας αλλά μεγάλου κόμπλεξ και κουτοπονηριάς. Δεν είναι δείγμα μεγαλοσύνης να είσαι εκατομυριούχος και να συμπεριφέρεσαι σαν ζητιάνος.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το πάλαι ποτέ αντίπαλον δέος του Πορτογάλου, ο Μπενίτεθ, ακολούθησε την ίδια λογική στη Λίβερπουλ. Είχε κι'αυτός τις εφήμερες επιτυχίες του, σήμερα όμως πλέον ακόμη και οι φανατικότεροπι υμνητές του τον αποκυρήσουν ως τον άνθρωπο που κατέστρεψε τους "κόκκινους". Η εφαρμογή της λογικής της μικρής ομάδας σε μεγέθη τύπου Λίβερπουλ και Ίντερ μπορεί να αποφέρει πρόσκαιρα οφέλη, αργά ή γρήγορα όμως το DNA της μεγάλης ομάδας ή θα απορρίψει το  ξένο σώμα ή θα υποστεί μετάλλαξη με αποτέλεσμα τερατογενέσεις, όπως αυτή στην οποία έγιναν μάρτυρες οι Liverpudlians στη φετινή σεζόν.

Λένε ότι η Ιστορία γράφεται με τους τίτλους και τα τρόπαια, εξ'ου και η αποθέωση των νικητών ανεξαρτήτως του θεάματος που παρουσιάζουν. Ας σκεφτούν όμως όλοι όσοι πιπιλάνε αυτή την καραμέλα, ποιά ομάδα θυμούνται καλύτερα οι απανταχού φίλαθλοι ακόμη και σήμερα, τόσα χρόνια μετά: την Βραζιλία του 1982 που αποκλείστηκε ή αυτή του 1994 που πήρε το Μουντιάλ;
Την Ουγγαρία του 1954 και την Ολλανδία του 1974 ή τις γερμανικές ομάδες των αντίστοιχων χρόνων που τις νίκησαν;

Ίσως τελικά ο Ηλίας Μπαζίνας να το είπε καλύτερα με μια φράση του για το Μουντιάλ του '82:
"Τον Ρόσι τον ξέχασαν όλοι. Τον Σώκρατες κανένας".

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Πρέβεζα


"Η όποια κριτική μου έγινε, έγινε γιατί… πρόσεξα τα Τρίκαλα.
Γιατί πολλά τρικαλινά παιδιά βρήκαν επιτέλους πόρτες ανοικτές. Γιατί πολλά τρικαλινά παιδιά επιτέλους απέκτησαν εργασία. Και με λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι τρικαλινοί κάνουν ερωτήσεις στη Βουλή ή λένε ότι λένε και θέλουν να βγάλουν τα μάτια από τα τρικαλινά αυτά παιδιά. Είναι κρίμα πραγματικά.

Εγώ 35 χρόνια αποδεικνύω με την πορεία μου και την στάση μου ότι νοιάζομαι για τον τόπο μου. Επιστέφω την εμπιστοσύνη στους τρικαλινούς και αυτό να είστε σίγουροι πως θα κάνω και μετά τις 4 Οκτωβρίου, οπότε και πάλι, να είστε σίγουροι θα έχω ρόλο και λόγο στις πολιτικές εξελίξεις. Εγώ στηρίζομαι στον λαό, στηρίζομαι στους τρικαλινούς, δεν έχω πάτρονες."
   
-Σωτήρης Χατζηγάκης, 14/9/2009

 "Αν τουλάχιστον, μέσα στούς ανθρώπους
αυτούς, ένας επέθαινε από αηδία...
Σιωπηλοί, θλιμμένοι, μέ σεμνούς τρόπους,
θά διασκεδάζαμε όλοι στήν κηδεία."

-Κώστας Καρυωτάκης, "Πρεβεζα"

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Στο κατάστρωμα του Τιτανικού...

Ασφαλιστικό, εργασιακό, ανεργία, ανομία, απαξίωση του πολιτικού συστήματος.
Και μέσα σ'όλο αυτό το σκηνικό αποσύνθεσης, τώρα μαθαίνουμε ότι ένα ανώνυμο δέμα-βόμβα μπορεί να φτάσει ανεμοπόδιστα στο κατώφλι του γραφείου του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και να προκαλέσει θύματα.

Προσωπικά δεν πιστεύω πως χρειάζονται πολλά λόγια να περιγράψουν τη σημερινή κατάσταση και το πως φτάσαμε σ'αυτήν.
Αρκετά χρόνια πριν, δύο Βρετανοί υπήκοοι, ο ένας ιστορικό και ο άλλος φανταστικό πρόσωπο, είπαν τα πάντα με λίγες μόνο κουβέντες.

 "The era of procrastination, of half-measures, of soothing and baffling expedients, of delays, is coming to its close. In its place we are entering a period of consequences."
 -Sir Winston Churchill, November 12, 1936

"How did this happen? Who's to blame? Well certainly there are those more responsible than others, and they will be held accountable. But again truth be told, if you're looking for the guilty, you need only look into a mirror"
-V, "V For Vendetta"

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Καλημέρα και Καλή Τύχη

Αν κάτι σιχαίνομαι στη ζωή μου είναι να κάνω ότι κάνουν και οι άλλοι, οι πολλοί. Είτε μιλάμε για μόδα, είτε για κοινωνική σύμβαση, είτε για προσωπική ευχαρίστηση, ποτέ δε μου άρεσε να είμαι μέλος ενός μεγάλου πλήθους. Η καλύτερη μου σ'ένα γήπεδο ή στο σινεμά είναι όταν το γήπεδο/αίθουσα είναι σχεδόν άδεια και απολαμβάνω το θέαμα με την ησυχία μου, χωρίς παρεμβάσεις και σχόλια από τους διπλανούς.
Αυτός είναι και ένας λόγος που έβλεπα με καχυποψία όλους αυτούς τους νέους τρόπους επικοινωνίας και διάδοσης ιδεών που ανθίζουν στο διαδίκτυο: μπλογκ, twitter, facebook, myspace, κλπ.

Και τι άλλαξε τότε, θα με ρωτήσετε, και ξαφνικά αποφάσισες να ξεκινήσει το παρόν ιστολόγιο; Είναι μεγάλη ιστορία αλλά θα αρκεστώ σε δυο κουβέντες.
Τα φόρουμ στα οποία σύχναζα έχουν μπερδέψει τον σεβασμό για την άποψη του άλλου με τον καθωσπρεπισμό και την σεμνοτυφία. Η ειρωνία ήταν πάντα ένα από τα μεγάλα όπλα των απανταχού πνευματικών ανθρώπων αλλά για κάποιο λόγο θεωρείται πλέον επιλίψημη και καταδικαστέα, ακόμη κι'όταν χρησιμποιείται προκειμένου να αντικρούσει γελοίες ή πράλογες απόψεις. Ήρθε λοιπόν κάποια στιγμή που το φίμωτρο (όχι του Παπαγιάννη) άρχισε να με κάνει να νιώθω άβολα.
Αυτά προς το παρόν και ίσως επανέλθω.

Ας μπούμε στο κυρίως θέμα λοιπόν που για σήμερα είναι οι "ομορφίες" που έλαβαν χώρα στους φετινούς τελικούς του μπάσκετ.
Εδώ και χρόνια μιλούσα σε όποιο βήμα έβρισκα για την προκλητική εύνοια του Παναθηναϊκού από τη διαιτησία. Πολλοί έσπευδαν να με χαρακτηρίσουν γραφικό, εμπαθή και (φυσικά) αντιπαναθηναϊκό. Προφανώς δεν είχαν ακουστά τη γνωστή ελληνική παροιμία που λέει "δώσε θάρρος στο χωριάτη να σ'ανέβει στο κρεβάτι". Κι'έτσι φτάσαμε στα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, όπου όχι μόνο ανέβηκαν στο κρεβάτι του Ολυμπιακού, όχι μόνο του θώπευσαν τα οπίσθια (αυτό έχει γίνει προ πολλού), αλλά εντέλει όταν βρήκαν την ευκαιρία του τον φόρεσαν κιόλας χωρίς σάλιο (πλην της ροχάλας του Διαμαντίδη-Αρναούτογλου).

Προσωπικά δεν εξεπλάγην καθόλου απ'όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ. Όταν οι διαιτητές κάθε Σάββατο σφάζουν στο γόνατο επί 40 λεπτά ομάδες τύπου Άρη, Πανιώνιου και Ηλυσιακού σε παιχνίδια που ο ΠΑΟ κερδίζει με 40 πόντους διαφορά, λέτε να διστάσουν να κάνουν το κάτι παραπάνω σ'ένα ματς σαν το χθεσινό όπου παίζεται ένα πρωτάθλημα; Όχι βέβαια! Πόσο μάλλον από τη στιγμή που γνωρίζουν πως τα πειθήνια όργανα του αφεντικού τους στον Τύπο θα κουκουλώσουν τα πάντα και θα ρίξουν για μια ακόμη φορά το φταίξιμο στον εύκολο και βολικό στόχο (λέγε με Γιαννάκη).

Οι γνωστοί λοιπόν μπασκετικοί δημοσιογράφοι-μασόνοι έσπευσαν φυσικά να προστατέψουν το προϊόν τους, όπως κάνουν είκοσι χρόνια τώρα. Η συντριπτική τους πλειοψηφία ή προσπάθησε να κουκουλώσει τελείως όσα έγιναν στο ΟΑΚΑ ή προσπάθησε να μας πείσει πως επρόκειτο για "ανθρώπινα λάθη" που δεν επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα.

Ε όχι ρε παλικάρια! Μετά από τόσα χρόνια που ο κώλος μου έβγαλε κάλους από τα τσιμέντα των γηπέδων ποδοσφαίρου και τα πλαστικά καθίσματα των κλειστών του μπάσκετ έχω μάθει καλά πλέον να ξεχωρίζω τους διατητές που κάνουν ανθρωπινά λάθη από τους κομάντο που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία. Όπως δεν με ξεγέλασαν κάποια χρόνια πριν ο Σπανέας, ο Παπουτσέλης και ο Δημητρόπουλος, έτσι δεν ήταν δυνατό να με κοροϊδέψουν τώρα ο Χριστοδούλου, ο Τανατζής (ειδικά αυτός!) και ο Αναστόπουλος. Και ειλικρινά, οι αναλύσεις του στυλ "ναι μεν κακή η διαιτησία αλλά και ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε καλά στο τέλος" μου θυμίζουν κάτι δικηγόρους που λένε "ναι μεν ο πελάτης μου βίασε την τάδε αλλά και αυτή πήγαινε γυρεύοντας έτσι όπως ήταν ντυμένη".

Φυσικά δεν θα μπω καν στον κόπο να αναρωτηθώ τι θα έγραφαν τα ίδια άτομα αν στη θέση του Ολυμπιακού ήταν η Εθνική ομάδα και σε αυτή του Παναθηναϊκού π.χ. η Ισπανία ή η Σερβία. Η γκρίνια και οι κατάρες προς τους γκρίζους για τον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ της Αθήνας (όπου παρεμπιτόντως προηγήθηκαμε με διαφορά ανάλογη του Ολυμπιακού 10 λεπτά πριν το τέλος) και τον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ στη Μαδρίτη ακόμη ηχούν στ'αυτιά μου. Αν οι Παπαδογιάννηδες και οι Σκουντήδες νομίζουν ότι απευθύνονται σε τίποτε μαλακισμένα 15χρονα που αυνανίζονται με την αφίσα της "Πανάθας" ή σε τίποτε πρεζόνια της Θύρας 13 τότε μάλλον έχουν κάνει κάποιο λάθος.

Όσο για την παρωδία στο ΣΕΦ, απλώς επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά το κράτος οπερέτα που έχουμε σε όλα τα επίπεδα. Οι διάφοροι "ισχυροί άνδρες" μπορεί να βαυκαλίζονται ότι το μπάσκετ είναι μια νησίδα σοβαρότητας μέσα στο μπουρδέλο που ονομάζεται Ελλάδα. Στην πραγματικότητα όμως όσοι εξεπλάγησαν από τα προχθεσινά μου θυμίζουν τους πολιτικούς που "πέφτουν από τα σύννεφα" μόλις αποκαλύπτεται ότι ο χ συνάδελφος τους έκανε ρουσφέτια και ο ψ έπαιρνε μίζες.

Σε πολλούς έκαναν εντύπωση οι πανηγυρισμοί των παικτών και προπονητών του Παναθηναϊκού για τη "νίκη" τους και την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Γιατί όμως; Εδώ έχουμε δει τους Ισραηλινούς στρατιώτες να πανηγυρίζουν πάνω από τα πτώματα ανήλικων και άοπλων Παλαιστινίων, γιατί να μην πανηγυρίσουν οι "πράσινοι" πάνω από το πτώμα του ελληνικού μπάσκετ. Ειδικά ο Ομπράντοβιτς (που η εμφάνιση του στη συνέντευξη Τύπου σαν πράσινος κλόουν δεν ήξερα αν θα'πρεπε να με εξοργίσει ή να με διασκεδάσει) φαντάζομαι όταν γυρίσει στη Σερβία θα'χει να λέει για τους μαλάκες τους Έλληνες και την καφρίλα που τους δέρνει.

Το τελικό συμπέρασμα λοιπόν της "αξέχαστης" σεζόν που μόλις τέλειωσε είναι το εξής: τα καραγκιοζιλίκια που των τελευταίων ημερών εντός κι'εκτός παρκέ έχουν καταφέρει κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο πριν μερικά χρόνια. Να μας κάνουν να νοσταλγήσουμε τις αξέχαστες μέρες της ΕΠΑΕ του αείμηνηστου Δέδε, της Παράγκας, του "θείου" και του "κοκκαλιάρη".
Αν ο στόχος των Γιαννακοπουλαίων και των συμμάχων τους στην ΕΟΚ (γιατί ΕΣΑΚΕ δεν υφίσταται) είναι να διακωμωδήσουν και να απαξιώσουν το πρωτάθλημα της Α1 τότε τα θερμά μου συγχαρητήρια. Mission Accomplished!
Προσωπικά αν ήμουν Μπερτομέου, θα έστελνα μια ανθοδέσμη σε όλους τους υπέυθυνους(;) για το θέαμα των τελικών.

Υ.Γ. 1: Κάτι βαθυστόχαστες αναλύσεις της σειράς των τελικών, οι οποίες αγνοούν τον ρόλο που έπαιξε η διαιτησία σε μια δηθεν ένδειξη σοβαρότητας και ανωτερότητας, ξεπερνούν πλέον τα όρια της πρόκλησης και του στρουθοκαμηλισμού, και φτάνουν στο επίπεδο του αυτισμού.

Υ.Γ. 2: Προς όσους θεωρούν τον Γιαννάκη υπέυθυνο για τη μη κατάκτηση του πρωταθλήματος και αυταπατόνται ότι με άλλον προπονητή ο Ολυμπιακός θα είχε καλύτερη τύχη: ο Παναθηναϊκός έσπασε την κυριαρχία του αιώνιου αντιπάλου του έχοντας στον πάγκο του τον ...Σούμποτιτς. Πως;

Υ.Γ. 3: Για τους Έλληνες διεθνείς του Παναθηναϊκού που φώναζαν ειρωνικά συνθήματα για τον Γιαννάκη (μεταξύ των οποίων το "διαμάντι του ελληνικού αθλητισμού") οι χαρακτηρισμοί αχάριστοι και απρεπείς μάλλον ελάχιστοι είναι για να καταδείξουν το μέγεθος του ατοπήματος τους. Αν νομίζουν πως διαφέρουν σε τίποτα από τους κάφρους του Άρη που γιούχαραν τον Γκάλη τότε πλανώνται πλάνην οικτράν. Στον ίδιο βόθρο κατέβηκαν.